duminică, 28 decembrie 2014

Vrednic este!



     A fost întronizat azi ca Mitropolit al Banatului Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei  şi Harghitei, născut la 14 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, judetul Bihor. Şcoala primară şi gimnaziul le-a urmat în satul natal. A absolvit Liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea, promoţia 1971, şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, promoţia 1976.
   În anul 1980, a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Lainici. În anul 1986, a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990, Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. La 6 august 1990, a fost hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Lainici, iar la 15 august 1990, a fost hirotonit ieromonah. Între anii 1990-1994, a păstorit ca stareţ  Mănăstirea Lainici. În perioada 1980-1994, a restaurat mai multe biserici şi mănăstiri (Tismana, Polovraci, Bucovăţ, Lainici, Crasna), iar cât a fost stareţ la Mănăstirea Lainici, a zidit o nouă biserică   şi un corp de chilii. În perioada studiilor la Ierusalim a coordonat pictarea unei părţi a bisericii şi a amenajat o bibliotecă.
   În perioada 1991-1994, a urmat în paralel doua studii de doctorat la Institutul Biblic din Ierusalim, unul în Studii Biblice şi altul în Egiptologie şi Orientalistică. În anul 1994, a fost hirotesit Arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, de unde a fost chemat în ţară pentru a deveni episcop al Covasnei şi Harghitei, înfiinţată la  11 ianuarie 1994. La 12 iulie 1994, Colegiul Electoral Bisericesc a ales ca întâistătător al nou înfiinţatei Episcopii, cu sediul la Miercurea-Ciuc, pe P.C.Arhimandrit Ioan Selejan, Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim si Iordan.
„Un om plin de vigoare, înzestrat cu experienţă în lucrarea cu oamenii si întemeierea şi consolidarea unei instituţii căreia îi revin sarcini uriaşe. Aceasta reclamă inteligenţă, buna pregătire teologică şi nu numai teologică… Aceasta zonă are nevoie de un om destoinic, de un om menit să fie ctitor si păstor de conştiinţe ortodoxe şi româneşti…iubitor de neam şi de glie românească şi, în acelaşi timp, să fie deschis semenilor de alte nationalităţi şi cu alte convingeri religioase, pe care să-i respecte în măsura în care si ei ne respectă neamul şi convingerile noastre.”(Î.P.S Părinte Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului)
   La 25 septembrie 1994, a avut loc la Miercurea-Ciuc, în catedrala „Sfântul Nicolae” instalarea primului episcop al Covasnei şi Harghitei. Sfânta Liturghie a fost savârsita de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist si Prea Fericitul Partenie al Alexandriei, alaturi de care au slujit Î.P.S. Mitropoliti Daniel al Moldovei, Antonie al Ardealului si Nestor al Olteniei, ş.a. Primele vorbe rostite ca Ierarh înscăunat si ca mare iubitor de sfinţi au fost versurile Sfântului Ioan Iacob Hozevitul: „Fii pribegi ai ţării mele,/ Rătăciţi printre străini, / Nu uitaţi menirea voastră / De creştini şi de români!”
   În cadrul şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 18-19 iunie 2009, desfăşurară sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, vlădica Ioan Selejan a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop, pentru activitatea ierarhică pilduitoare şi slujire chiriarhală deosebită şi îndelungată a Bisericii.