sâmbătă, 12 octombrie 2019

Sfântul Ioan Pommers de Riga





Cel intre sfinţi Părintele nostru Ioan (Pommers) de Riga a fost arhiepiscop de Riga şi Lituania (1921-1934).
Jānis Pommers s-a născut in 1876 intr-o familie de ţărani lituanieni din Lazdona, un sat din regiunea Vidzeme, lângă oraşul Madona. Sfântul Ioan a fost un arhipăstor energic, a cărui activitate deseori mijlocea in diviziunile etnice, mai ales cele dintre lituanieni şi ruşi şi includea angajamentul politic, până la a fi membru al parlamentului lituanian, Saeima.
 Sfântul Ioan a fost martirizat cu bestialitate in noaptea de 12 octombrie 1934 la reşedinţa arhiepiscopală din Kish Lake, situată in afara centrului oraşului Riga. Chiar dacă asasinii lui nu au fost niciodată prinşi, se presupune că au fost agenţi ai regimului bolşevic din Uniunea Sovietică vecină, ale cărei persecuţii contra Bisericii Ortodoxe sfântul le cunoscuse deja direct in timpul unor tulburări pe cand era arhiepiscop de Penza şi Saransk (1918-1921).
Mai inainte incă el slujise ca episcop de Slutsk (1911-1912) in dioceza Minsk, episcop de Priazovye şi Taganrog (1913-1917) in dioceza Ekaterinoslavl şi episcop de Staritsa (1917-1918) in dioceza Tver.
In anul 1921, când Sfântul Ioan s-a intors in Lituania, Sfântul Patriarh Tihon al Moscovei a acordat independenţa Bisericii Ortodoxe Lituaniene. Astfel Sfântul Ioan a devenit primul arhiepiscop al Lituaniei. Au urmat după martiriul său dificultăţi jurisdicţionale intre 1936-1940, iar suferinţa Bisericii Ortodoxe Lituaniene a crescut in timpul ocupaţiei sovietice, care a durat  până in 1991. In 1992 Biserica Ortodoxă Lituaniană a devenit semiindependentă, dar ii lipsea autocefalia. Succesorul actual al Sfântului Ioan de Riga portă titlul de mitroplit.
El a fost canonizat local in 2001, cu data de prăznuire la 12 octombrie, dar era recunoscut ca sfânt incă mai demult de către Biserica Ortodoxă Rusă din afara graniţelor.
In ciuda cumplitelor torturi ale martirului, care a suferit răni in urma gloanţelor şi a arderii, trupul Sfântului Ioan a fost aflat intact in 2003.
Pe lângă sfintele moaşte care au rămas in posesia Bisericii Ortodoxe Lituaniene, părticele ale moaştelor Sfântului Ioan se află in sfântul Altar al Bisericii “Adormirea Maicii Domnului” din Beijing, China, care a fost  târnosită in anul 2009.



https://orthodoxwiki.org/John_(Pommers)_of_Riga