miercuri, 27 ianuarie 2016

“ Bucuria neaşteptată”




            Icoana Maicii Domnului “ Bucuria neaşteptată” este pictată astfel: într-o încăpere se află icoana Maicii Domnului, iar dedesubt este un tânăr îngenuncheat la rugăciune. Tradiţia despre un tânăr vindecat de o boală grea trupească prin această sfântă icoană este consemnată de către Sfântul Dimitrie al Rostovului într-o carte de rugăciuni.
            Tânărul păcătos, care era, fără îndoială, credincios adorator al Maicii Domnului, se ruga într-o zi dinaintea icoanei Preacuratei Fecioare înainte de a pleca să comită un păcat. Dintr-o dată, el a văzut că cum apăreau răni pe mâinile Domnului, pe picioare şi pe coastă, şi cum sângele curgea din ele. Atunci, îngrozit, a strigat: “O, Maică, cine a făcut aceasta?” Şi Maica Domnului  i-a răspuns: ”Tu şi alţi păcătoşi ca tine; păcatele voastre Îl răstignesc din nou pe Fiul meu.” Numai atunci şi-a dat tânărul seama cât de mare era adâcul păcătoşeniei sale. Vreme îndelungată s-a rugat el cu lacrimi dinaintea icoanei Preacuratei Maici a Domnului şi Mântuitorul nostru pentru milă. În cele din urmă tânărul a primit neaşteptata bucurie a iertării păcatelor sale.
            Această icoană este prăznuită la 26 ianuarie şi 1 mai.

luni, 25 ianuarie 2016

“Potoleşte-mi durerea!”




            Icoana Maicii Domnului “Potoleşte-mi durerea!” a fost slăvită la Moscova prin multe minuni în a doua jumătate a veacului al XVIII-lea, mai ales pe vreamea ciumei în anul 1771. Icoana a fost adusă la Moscova de către cazaci în anul 1640, în timpul domniei ţarului Mihail(1613-1645), şi aşezată în biserica Sfântului Nicolae din  cartierul Pupishevo.
            Odată, probabil după incendiul şi reconstruirea bisericii, icoana a fost pusă neglijent în turnul clopotniţei. Totuşi, nemăsurata milă a Maicii Domnului a condus, în timp, la venerarea  înnoită a sfintei icoane.
            Prăznuirea icoanei făcătore de minuni la 25 ianuarie a fost stabilită în anul 1760, pentru a marca vindecarea unei femei bolnave după ce i s-a arătat sfânta icoană într-o viziune. O voce a învăţat-o să meargă la biserica Sfântului Nicolae în cartierul Pupishevo al Moscovei şi, găsind icoana, să se roage dinaintea ei şi va primi vindecare. Femeia a ascultat şi s-a dus la Moscova, unde a găsit icoana, întunecată de vechime şi de praf, în turnul clopotniţei. Când a văzut chipul şi inscripţia de pe icoană, femeia a strigat: “Ea este!” Şi după ce s-a slujit o moliftă dinaintea icoanei pe 25 ianuarie, femeia a ieşit din biserică pe picioarele ei, deşi înainte nu putea să-şi mişte nici mâinile, nici picioarele.
            Icoana a fost apoi aşezată la loc de cinste în biserică, iar mai târziu un paraclis a fost zidit în cinstea ei. Slujba şi acatistul icoanei datează din acea epocă. Copii ale icoanei “Potoleşte-mi durerea!” pot fi  găsite în multe biserici din Moscova şi din alte oraşe. Această icoană mai este prăznuită şi la 25 septembrie şi 9 octombrie.