sâmbătă, 25 ianuarie 2020

Sfântul Vladimir, mitropolit de Kiev şi Galich


Sfântul mitropolit Vladimir a fost primul episcop torturat şi ucis de comunişti in timpul Revoluţiei Ruse.
Basil Nichiforovich Bogoiavlenski s-a născut in provincia Tambov, la 1 ianuarie
1848, din părinţi dreptcredincioşi. Tatăl său era preot şi a fost mai târziu ucis. Tânărul Basil a absolvit Academia Teologică din Kiev in 1874 şi a predat la seminarul din Tambov şapte ani inainte de a fi hirotonit preot.
Soţia sa a murit  in 1886, iar singurul lor copil, la scurt timp după mamă. Indureratul văduv a intrat la mănăstirea Kozlov din Tambov şi s-a călugărit cu numele deVladimir. In 1888 a fost consacrat episcop de Staraya Rus, servind ca episcop vicar al episcopiei Novgorod. In 1891 a fost numit  episcop in Samara, unde poporul suferea de holeră şi de pierderea recoltei. Episcopul Vladimir s-a devotat ingrijirii bolnavilor şi suferinzilor, insuflându-i şi pe alţii să-i urmeze exemplul.
In 1892 el a devenit arhiepiscop de Kartalin şi Kahetin, apoi in 1898 a fost ales Mitropolit de Moscova şi Kolomna, slujind cincisprezece  ani in această funcţie. Ca mitroplit, s-a distins prin compasiune pentru săraci, văduve şi orfani, i-a ajutat pe alcolici şi pe cei care părăsiseră biserica. Mitropoliul  Vladimir era interesat de educaţia copiilor in şcoli, mai ales in seminarele teologice.
In 1912, după moartea Mitroplitului Antonie, el a fost  numit Mitroplitul Petrogradului, administrând această diocază până in 1915. Pentru că il dezaproba pe Rasputin, a căzut in disgraţia ţarului, fiind transferat la Kiev. Pe 5 noiembrie 1917, Mitropolitul Vladimir a fost anunţat că Sfântul Tihon (+7aprilie) a fost ales Patriarhul Moscovei.
“Congresul Ucrainian” cerea crearea Bisericii Ucrainiene, independentă de Biserica Rusă. Mitropolitul Vladimir a avertizat că o asemenea diviziune va permite inamicilor Bisericii să triumfe. Totuşi, la sfârşitul anului 1917 s-a format un dominion ucrainian şi o administraţie bisericească ucrainiană, condusă de arhiepiscopul pensiont Alexis Dorodnitzin. Acest grup necanonic interzicea pomenirea Patriarhului Tihon la slujbele religioase şi cerea ca Mitropolitul Vladimir să părăsească Kievul.
In ianuarie 1918 războiul civil a ajuns la Kiev, cele două forţe inamice luptând pentru dominarea oraşului. Multe biserici ş imănăstiri au fost distruse de tunuri. Bolşevicii au ocupat Lavra Preşterilor din Kiev pe 23 ianuarie, soldaţii pătrunzând in biserici. Călugării au fost dezbrăcaţi şi bătuţi. La şase şi jumătate in noaptea de 25 ianuarie, cinci soldaţi inarmaţi şi un marinar au venit in căutarea Mitropolitului Vladimir. Ierarhul de şaptezeci de ani a fost  torturat şi sufocat in pat cu lantul de la cruce sa, cerându-i bani.Monahul careservea chilia mitropolitului s-a apropiat şi i-a cerut binecuvântare.Marinarull-a impins şi i-a zis: “Ajunge cu plecăciunile inaintea acestor băutori de sânge. Destul.” După ce l-a binecuvântat şi l-a sărutat, mitroplitul i-a pus la revedere lui Filip, apoi a mers calm cu ucigaşii, ca şi cum s-ar fi dus la Sfânta Liturghie.
A fost dus la locul execuţiei. Pe când coborau din maşină, mitropolitul i-a intrebat: “Aveţi de gând să mă impuşcaţi aici?”
“De ce nu?” i-au răspuns ei.
După ce s-a rugat pentrui scurt timp şi a cerut iertare de păcatele sale, Mitropolitul Vladimir i-a binecuvântat pe călăi: ”Dumnezeu să vă ierte!” Apoi s-au auzit mai multe impuşcături.
Dimineaţa, nişte femei au venit la poarta Lavrei şi le-au spus călugărilor unde se afla trupul martirului. Zăcea pe spate, cu răni lângă ochiul drept şi la clavicula dreaptă. Erau multe urme de tăieturi pe trup şi o rană adâncă in piept. Sfinţitul martir a fost purtat in Biserica Sfântul Mihail, unde işi petrecuse ultimele sale zile in rugăciune.
La Moscova, Patriarhul Tihon a aflat despre moartea Mitropolitului  Vladimir şi impreună cu un sobor de preoţi i-a făcut o slujbă de pomenire noului mucenic. Comisia numităsă investigheze circumstanţele morţii n-a putut să funcţioneze din cauza Revoluţiei. S-a hotărât ca ziua de25 ianuarie să fie păstrată pentru prăznuirea tuturor martirilor Rusiei ucişi de sovietici.
Sfântul Nou mucenic Vladimir a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă in 1992.