joi, 28 februarie 2019

Există icoane făcătoare de minuni?


Există icoane făcătoare de minuni?
Noi ortodocşii nu adorăm icoane, sau sfinţi, ingeri, sau chiar pe Maica Domnului. Il adorăm numai pe Dumnezeu in Treime, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Ii cinstim şi ii slăvim pe sfinţi, pe ingeri şi cu mult mai mult pe Preasfânta Fecioară şi Maica Mântuitorului nostru, care este “mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii”, dar nu venerăm nici aceste persoane, nici icoanele lor. Cinstirea şi respectul sunt altceva decât venerarea sau adorarea.
Mulţi ortodocşi consideră că anumite icoane sunt “făcătoare de minuni”, dar oare aşa este? Există cu adevărat icoane făcătoare de minuni? Sau mai degrabă, este posibil să existe icoane care să facă minuni?
Mulţi teologi ortodocşi atribuie minunile anumitor icoane nu imaginilor zugrăvite pe ele, ci persoanelor care se roagă dinaintea lor. Faptul că credinţa lucrează minuni, că rugăciunea fierbinte implineşte minuni, chiar dacă este spusă dinaintea unei icoane sau nu, este indiscutabil.
Dar acest fapt nu este suficient să negi că anumite icoane pot avea harul de a săvârşi minuni. Deşi pare absurd, nu este aşa. Este firesc (pentru credincioşi, desigur; pentru necredincioşi totul este nu numai absurd, ci şi imposibil).
Domnul le-a dat ucenicilor Săi puterea de a face minuni.Şi vedem că această putere nu se rezumă la ucenicii inşişi, ci se extinde până şi la umbra lor. Sfintele  Evanghelii ne spun explicit că multe semne şi minuni s-au petrecut printre oameni nu doar prin punearea mâinilor apostolilor, că evreii şi-au adus bolnavii lor in pieţe, aşteptând să treacă Petru, astfel incât umbra lui peste ei să-i vindece (Fapte 5, 12-14). Si pe deasupra, chiar şi ştergarele sau şorţurile folosite de Sfântul Pavel, puse peste bolnavi, ii vindecau (Fapte 19, 12).
Nu numai apostolii aveau darul facerii de minuni, ci şi obiectele personale. Aceasta arată mila lui Dumnezeu către apostoli, nu către obiectele lor. Datorită lor, puterile miraculoase s-au extins asupra hainelor purtate.
De ce atunci este afară din discuţie să existe icoane care au puterea de a face minuni? Nu era un lucru neobişnuit ca zugravii de icoane, mai ales cei bătrâni, să fie oameni sfinţi, foarte smeriţi, postitori şi rugători, mari iubitori de Dumnezeu. De ce ar fi straniu ca Dumnezeu să-i binecuvinteze pe ei şi lucrul mâinilor lor? De ce ar fi nefiresc ca printre aceste binecuvintări să se numere şi facerea de minuni?

 https://pemptousia.com/2019/02/are-there-wonder-working-icons/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu