duminică, 2 aprilie 2017

Predică la Duminica Sfintei Maria Egipteanca




          În  numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh
          În a cincia duminică a Postului Mare o pomenim pe Sfânta Maria Egipteanca şi ea ne poate învăţa multe din cele ce trebuie să ştim. Ea a fost o păcătoasă, cunoscută public, o tentaţie şi un scandal pentru bărbaţi. Cum a devenit păcătoasă nu ştim; ori că a fost sămânţa răului în ea, ori că a fost sedusă sau violată, cum a devenit o prostituată nu vom şti niciodată. Ceea ce ştim cu certitudine este că într-o zi ea a ajuns la o biserică a Maicii Domnului – chipul desăvârşirii – şi dintr-o dată a simţit că nu poate intra. Nu e nevoie să ne imaginăm că o forţă nevăzută miraculoasă a oprit-o să treacă pragul bisericii; forţa a fost probabil în ea însăşi; ea a simţit că tărâmul era prea sfânt şi persoana Maicii Domnului preasfântă ca ea să îndrăznească să intre şi să stea în pridvorul bisericii.
          Atât a fost deajuns pentru ea ca să-şi dea seama că întregu-i trecut era întuneric şi că nu era decât o cale de a ieşi din întuneric: să se scuture de tot răul şi să înceapă o viaţă nouă. Ea nu s-a dus pentru sfat, nu s-a dus să se spovedească, ci a ieşit din cetate în pustie, în pustiul arzător unde nu era nimic altceva decât nisip, căldură şi foame, şi o singurătate descurajantă.
          Ea ne poate învăţa ceva măreţ. Aşa cum Sfântul Serafim de Sarov a repetat de multe ori celor care veneau la el, diferenţa dintre un păcătos  care este pierdut şi unul care şi-a găsit calea către mântuire nu stă în altceva decât în hotărâre. Harul lui Dumnezeu este mereu acolo, dar noi, nu. Dar Maria a răspuns; prin oroarea noii percepţii de sine ea a răspuns sfinţeniei, harului şi desăvârşirii în sfinţenie a Maicii Domnului şi n-a fost nimic, nimic prea mult pentru ca ea să îşi schimbe viaţa.
          An după an, în postire şi în rugăciune, în căldura arzătoare, în disperata singurătate a pustiei, ea a luptat cu tot răul care se acumulase în sufletul său; fiindcă nu este deajuns să devii conştient de rău, nici măcar să-l respingi printr-un act al voinţei, el este acolo, în amintirile, dorinţele, slăbiciunile noastre, în putreziciunea pe care răul o aduce. Ea a trebuit să lupte întreaga viaţă, dar la sfârşitul vieţii a triumfat; într-adevăr, ea a luptat lupta cea bună, a devenit curată de orice pată, a putut intra în Împărăţia lui Dumnezeu; nu într-o biserică, nu într-un loc, ci în veşnicie.
          Ea ne poate învăţa multe: ne poate învăţa că numai dacă într-o zi vom deveni conştienţi că în tărâmul în care noi păşim atât de liber – în biserică, sau pur şi simplu în lumea creată de Dumnezeu şi care a rămas curată de orice rău, deşi subordonată, supusă răului din cauza noastră- este atâta sfinţenie  încât numai noi nu avem un loc acolo, ne-am putea pocăi ca răspuns, adică ne-am putea întoarce îngroziţi de la noi înşine, împotriva nouă înşine cu hotărâre. Apoi am putea să-i urmăm exemplul.
          Acest exemplu al ei  ne este prezentat ca un moment de încununare a acestei primăveri a vieţii care este Postul. Cu o săptămână în urmă am auzit învăţăturile şi chemarea Sfântului Ioan Scărarul, cel care a stabilit o întreagă scară a desăvârşirii pentru noi, ca să biruim răul şi să ajungem la lumină. Iar azi vedem pe cineva care din adâncul păcatului a fost adusă la înălţimea sfinţeniei, şi cum spune Canonul Sfântului Andrei Criteanul: “Fii sigur că Dumnezeu, care poate să-l vindece pe lepros, poate curăţii şi lepra care este în tine”.
          Să vedem, deci, în Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca o nouă încurajare, o nouă speranţă, o nouă bucurie, dar şi o provocare, o chemare, fiindcă este zadarnic să cântăm laude sfinţilor dacă nu învăţăm de la ei şi nu-i luăm ca modele. Amin.
Mitropolitul Antonie de Suroj


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu