vineri, 15 martie 2019

Saint Christodoulos of Patmos - Sfântul Cristodul din Patmos(I)


In timpul domniei Impăratului Domition(81-96 AD), Sfântul Ioan Teologul era exilat in insula Patmos pentru izgonirea şi prăbuşirea idolilor din Efes şi in timpul şederii sale acolo a reuşit să convertească aproape intreaga insulă la Hristos. In secolul al V-lea,când creştinismul a devenit religie de stat, templul Dianei a fost dărâmat, in locul lui fiind ridicată o minunată biserică dedicată Sfântului Ioan. Multe biserici au fost apoi construite in intreaga insulă. Timp de 600 de ani după Hristos oraşele şi comerţul insulei au prosperat, după care insula a fost prădată de piraţi arabi şi dealţi invadatori. Frumoasa biserică a Sf. Ioan a fost distrusă, iar insula Patmos a ajuns nelocuită.
 Sfântul Cristodul din Patmos(+ 16 martie)
Din purtarea de grijă a lui Dumnezeu, insă, insula nu a rămas părăsită, ci El a ales un stareţ din Asia Mică, numit Cristodul, ca să fie unealta Sa pentru renaşterea insulei. Invazii otomane şi arabe repetate deja il siliseră pe stareţ să plece in exil şi până la sfârşitul secolului al XI-lea lăsase in urma sa multe mănăstiri şi biblioteci.
Născut in Bytinia, din Asia Mică, Cristodul, al cărui nume de mirean fusese Ioan, trăise mai intâi ca pustnic pe Muntele Olimp, iar apoi in deşertul Palestinei, pentru ca in cele din  urmă să se intoarcă in locurile natale ca stareţ al mănăstirii de pe Muntele Lamos, lângă Caria. In anul 1085, călugării de la Muntele Lamos au fugit din calea turcilor, iar stareţul s-a refugiat in insula Kos, nu departe de insula Patmos, unde a intemeiat o mănăstire inchinată Maicii Domnului.
Stareţul Cristodul a făcut curând cunoştinţă cu Părintele Arsenie un sihastru care era fiul şi moştenitorul unui proprietar de pământ. Arsenie a devenit fiul duhovnicesc al stareţului şi impreună visau să reintemeieze viaţa monahală in insula Patmos. Părintele Cristodul scria despre ucenicul său: “A fost un om binevoitor şi evlavios, nobil din naştere şi autohton, respectat de toţi locuitorii insulei, cu purtare blândă, cu un caracter integru, o morală inaltă,un monah devotat, numit Arsenie, supranumit Skinouris, dăruit din toată inima slujirii noastre.”
In anul 1088, după ce a intemeiat o altă mănăstire pe insula Leros (inchinată Sfântului Ioan Teologul), Părintele Cristodul s-a prezentat la curtea Impăratului Alexie I Comnenul in Bizanţ, in faţa căruia a desfăşurat planul său de reinfiinţare a unor mănăsiri pe insula Patmos. Impăratul i-a implinit cererea şi i-a dat stăpânire deplină a intregii insule, in schimbul unor proprietăţi pe insula  Kos din moştenirea lui Arsenie. In luna august, in acelaşi an, Părintele Cristodula luat in stăpânire insula Patmos.
In engleză
https://www.johnsanidopoulos.com/2011/03/saint-christodoulos-latrinos.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu