miercuri, 4 martie 2020

Adevăratul post

4 martie 2020


“Adevărat vă spun, ei şi-au primit plata lor”.
Ceea ce câştigăm şi dobândim ca virtute sau desăvârşire morală este o comoară inviolabilă şi personală, inalienabilă. Nu este “despre noi”, ci suntem “noi”,  nici măcar trupul sau simţurile noastre, ci sufletul nostru, duhul nostru, existenţa noastră. De vreme ce lupta noastră este pentru a trăi duhovniceşte, trebuie să o purtăm cum se cuvine. De exemplu, Domnul spune că, dacă vrem să ne folosim de post,  trebuie să-l ţinem in mod corect, pentru că aceia care postesc in mod greşit, ”şi-au luat plata lor”(Matei 6,16). Astăzi, la porţile Postului Mare, aş vrea să vă expun câteva condiţii care impiedică postul să dea roade şi care ne privează de răsplata cea duhovnicească.

Condiţiile necesare postului
In primul rând, este o concepţie greşită despre post, care  nu inseamnă mai ales abţinerea de la anumite mâncăruri, ci şi smerenie, pocăinţă şi părere de rău. Postul nu este numai o curăţire prin dietă a trupului, ci şi o innoire spirituală. Desigur, prima poruncă a Domnului a fost postul de la o anumită mâncare, iar călcarea poruncii ne-a alungat din Rai. Moise, Domnul  Hristos, Apostolul Pavel şi toţi sfinţii au postit. Postul este calea, nu scopul. Scopul este infrânarea şi progresul duhovnicesc, nu indreptăţirea de sine. Mulţi cred că este principala virtute, deşi alţii il consideră o instituţie rău inţeleasă, care nu mai indeplineşte nici un scop in prezent. Sunt mulţi care işi bat joc de post şi il ridiculizează. Postul nu poate fi echivalat cu dieta: sunt două lucruri diferite.

Noi trebuie să postim cu intenţii bune şi din dragoste de Dumnezeu, nu ca “să ne arătăm altora”. Sfântul Ioan Hrisostom spune că deseori noi ii depăşim in ipocrizie şi pe ipocriţii inşişi. El spune că ştie şi oameni care nu postesc, şi oameni care se fălesc cu postul. Apoi mai ştie şi oameni care nu postesc, dar “poartă masca postitorilor”. Sunt alţii şi mai ciudaţi: ei nu postesc, dar ii invaţă pe alţii cum să postească. Să te arăţi drept in ochii oamenilor nu are ce căuta in postire. Noi postim ca să ne impărtăşim de suferinţele lui Hristos. Postul de asemernea ne ajută in lupta noastră contra păcatului şi a diavolului. Chiar dacă puterea demonilor este mai mare ca niciodată in vremea Postului, cum spune Sfântul Vasile cel Mare: “ingerii păzitori ai vieţii noastre sunt şi mai silitori cu cei care işi curăţă sufletele prin postire”. El adaugă că ingerii ii inscriu pe toţi cei care postesc  din “fiecare biserică”. Prin post noi atragem harul şi ocrotirea lui Dumnezeu. Diavolii continuă să ne incerce şi nu sunt alugaţi decât “cu rugăciune şi cu post”(Matei 17,21).
Mitropolitul Ioïl (Frangkakos) de Edessa, Pella şi Almopia

Sursa:  https://pemptousia.com/2020/03/true-fasting/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu