luni, 14 septembrie 2015

Să învăţăm slava dragostei răstignite!



Când ni se spune în Evanghelia de azi: “Şi chemând la Sine mulţimea, împreună cu ucenicii Săi, le-a zis: Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie.”(Marcu 8, 34) – nu suntem chemaţi la ceva întunecat şi înfricoşător. Dumnezeu ne spune: Deschide-ţi inima spre dragoste! Nu rămâne un prizonier al iubirii egoiste de sine. Nu fii, în cuvintele Sf. Teofan Zăvorâtul, ca o mână de vreascuri care se înfăşoară în propria goliciune.

            Deschide-te! Priveşte – este aşa de multă dragoste, aşa de multă dragoste! Este o infinitate de moduri în care dragostea poate fi experiată şi împlinită, şi desăvârşită…

            Deschide-te şi iubeşte! Pentru că aceasta este calea Crucii! Nu calea celor doi tâlhari aduşi împreună cu Hristos ca să fie pedepsiţi pentru crimele lor, ci calea minunata pe care, dăruindu-te pe tine fără rezerve, depărtându-te de tine însuţi, existând numai pentru ceilalţi, iubind cu întreaga fiinţă, aşa încât să nu exişti decât spre folosul altora – aceasta este Crucea şi slava Crucii.

            Deci, când venerăm Crucea, când ne gândim la Răstignirea lui Hristos, când auzim chemarea Lui să ne lepădăm de noi înşine – iar aceste vorbe înseamnă, pur şi simplu: Leapădă-te de tine însuţi! Ia-ţi Crucea! – suntem chemaţi să ne deschidem noianului de iubire dumnezeiască, însemnând atât moartea sinelui nostru, cât şi deschidere către Dumnezeu, unii către alţii şi către toţi.

            La începutul Evangheliei după Sf. Ev. Ioan ni se spune: “Şi Cuvântul era cu Dumnezeu”…Cuvântul, Fiul nu are altă dragoste, alt gând, altă mişcare decât spre Cel Iubit, dăruindu-Se Lui, Care Se dă pe deplin Fiului. Să învăţăm, dar, slava dragostei răstignite, a Dragostei jertfelnice, care este, în cuvintele Vechiului Testament, mai tare decât moartea, decât iadul, mai tare decât toate, pentru că este Dragoste Dumnezeiască, turnată în noi, în toţi cei care au nevoie să fie iubiţi pentru a veni la Viaţă, să creadă în Dragoste şi ei înşişi să devină copii ai Dragostei, copii ai Luminii, ca să moştenească Viaţa veşnică. Amin.

            Mitropolitul Antonie de Suroj

http://www.mitras.ru/eng/eng_238.htm


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu