vineri, 18 septembrie 2015

Noul Martir Amfilohie, Episcop de Krasnoyarsk (praznuit la 18 septembrie)




           
Episcopul Amfilohie, (în lume Alexander Yakovlevich Skvortsov), s-a născut pe 17 februarie 1885, în familia unui citeţ din Nurvash(or Norvashi), Tsivilskuyezd, provincial Kazan. A absolvit Seminarul Teologic din Kazan şi Academia. Şi-a ales specializarea Activitatea Misionară Ortodoxă. Pe 22 martie 1907, el a fost tuns în monahism; în 1908, a primit diaconatul.  În 1909, ca student în anul trei, a fost trimis pe timpul vacanţei de vară în stepa Astrakhan Kalmyk să studieze limba calmucă şi acvtivitatea misionară.

            În 1910 şi-a susţinut cu succes dizertaţia pe o temă de misionarism, fiind hirotonit preot în acelaşi an. În 1910-1911, a urmat cursurile unei facultăţi a Universităţii din Petersburg, studiind limba mongolă pentru a înţelege Lamaismul. Între anii 1911-1917, a fost professor la facultatea de Mongolă şi Lamaism a Academiei din Kazan. La cerere, a plecat în 1912 în Mongolia şi Trans-Baikal, stând până în august 1914, ca să studieze limba şi literatura teologică tibetană. A fost ridicat la rangul de arhimandrit. După unele surse, a fost trimis şi în China.

            În 1922, Amfilohie a fost hirotonit episcop de Melekess, un vicariat al diocezei Ufa, de către Episcopul Andrei de Ufa sau de către Patriarhul Tihon. A rămas acolo până în 1923. A luptat cu renovaţionismul; drept urmare, în 1923 a fost arestat, condamnat la 3 ani de exil şi trimis în regiunea Krasnoyarsk, unde în noiembrie 1924 este din nou arestat pentru “rezistenţă contra reprezentanţilor autorităţilor în timpul transferului bisericii de cimitir către un grup revaţionist”.

            În 1925, invitat să facă parte dintr-o comisie de reconciliere între Ortodoxie şi renovaţionism şi să ia parte la sinodul din 1925, a a dat un răspuns scris: “Noi nu ne putem reconcilia cu voi decât dacă renunţaţi la erorile voastre şi vă căiţi în faţa întregului popor…”

            În martie 1925, el a devenit Episcop de Krasnoyarsk şi la 14 iulie 1926, a fost arestat în oraşul Tsivilsk din Chuvashia. Pe 17 iulie 1926 a fost condamnat la 3 ani de închisoare şi trimis la Solovki.
În 1931 a fost eliberat. În aprilie, la întoarcerea din exil, a fost hirotonit Episcop de Don şi Novocherkassk. El a respins declaraţia Mitropolitului Serghie şi a semnat – potrivit unei surse – actele aşa-numitului Sinod Nomad al Bisericii din Catacombe, în 1928.

            Între 1929-1930, a fost Episcop de Krasnoyarsk şi Yeniseisk. Fiind în dezacord cu direcţia Mitropolitului Serghie, el a plecat în pădurile Siberiei, însoţit de un grup de "non-commemorators". Acolo a înfiinţat un schit pentru 10 maici în satul Anzhul( Antul), regiunea Tashtypsky, Khakassia.

            La 30 aprilie 1931, Episcopul Amfilohie, ieromonahul Serafim, care trăia în sat, şi vieţuitoarele schitului(inclusive monahia Alexandra, fiica Părintelui Serafim, Matrona Artamovicha Stepanova, Athanasia Petrovna Lysova), au fost arestaţi pentru “agitaţie anti-sovietică” şi aruncaţi în închisoare, în Minusinsk, districtul Krasnoyarsk. La process, au fost condamnaţi la 5 ani de exil în estul Siberiei. Episcopul Amfilohie a fost trimis  la secţia Osinnikovo din Siblag. La un moment dat, el a mers la Barnaul, locuind aproape de ruda sa, Catherine Ivanovna Samonkina. S-a luptat cu schismaticii din Siberia şi odată a convertit trei chinezi.

            În mai 1933, el a fost arestat din nou pentru că “a participat la un grup monashist contra-revoluţionar bisericesc, Adevărata Biserică Ortodoxă”; pe 28 ianuarie 1934 i s-a dat sentinţa de transfer la celula de pedeapsă timp de 2 ani. Pe vremea aceea era cunoscut în toată Siberia ca un neînfricat critic al actelor Mitropolitului Serghie şi era iubit de popor. Predicile lui anti-ateiste erau motiv de îngrijorare; poporul se temea că va fi arestat iar. 

            Despre moartea sa sunt diferite relatări. O sursă susţine că a fost întemniţat în Gara Yaia, unde apoi a fost împuşcat. Altă sursă spune că a fost arestat în 1934, condamnat la 5 ani închisoare şi împuşcat la 1 octombrie 1937, în lagărul Mari din Vestul Siberiei, apoi îngropat la un loc necunoscut. A treia sursă relatează că a fost arestat în 1938 în lagăr, condamnat la moarte şi împuşcat. Ultima sursă afirmă că Episcopul Amfilohie a fost arestat în 1941 şi a murit în 1946.

Vladimir Moss, “Sfinţii Noii Mărturisitori din Urali, Siberia şi Asia Centrală” la adresa, www.academia.edu/.../THE_HOLY_NEW_MA...)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu