vineri, 15 februarie 2019

Sfântul Ilarion cel Nou Georgianul (II)



Ajungând la mănăstire, Părintele Ilarion s-a dus să se inchine icoanei Maicii Domnului de la Iviron. Pe când se ruga in genunchi inaintea icoanei, un arhimandrit grec, pe care il cunoştea de la Moscova, l-a recunoscut. S-a plecat dinaintea lui, i-asărutat mâna şi astrigat: “Părinte Ise! Sfinţite păstorule! Duhovniculeal regelui!”
Curând s-a răspândit vestea prin mănăstirile atonite că duhovnicul regelui s-a ascuns pe sine sub infăţişarea de cerşetor. Pretutindeni monahii il intâmpinau cu mare respect. Dar Pr. Ilarion, ruşinându-se de atenţiace i-dădeau, s-a retras la pustie, nu departe de mănăstire.[..]
In 1822, un anume Abdul Robut-Paşa a inconjurat Sfântul Munte cu o armată uriaşă şi le-a poruncit stareţilor din mănăstiri să se supună autorităţii lui. Reprezentanţi din toate mănăstirile, inclusiv Pr. Ilarion şi doi monahi de la Dionisiu, au fost trimişi la Chromitsa cu o petiţie. Pr. Ilarion a stat dinaintea Paşei arzând de dorinţa de a suferi mucenicie din mâinile unui necredincios. Dar aflând că Pr. Ilrion era georgian, Paşa a fost cuprins de mare bucurie: el insuşi era georgian ca oirigine şi fusese răpit de turci in adolescenţă.
Paşa i-a propus Pr. Ilarion să părăsească mănăstirea şi să se mute in palatul său din Salonic, promiţându-i tot felul de bunuri materiale. Dar el a refuzat şi a inceput să condamne necredinţa Paşei. Infuriindu-se, Paşa a inceput să-i blesteme pe credincioşii ortodocşi, iar cu ei şi pe Preasfânta Născătoarede Dumnezeu. Părintelui Ilation nu i s-a dat voie să răspundă blasfemiilor Paşei; lui i-au dat drumul, fiind luaţi prizonieri ceilalţi monahi.
Intorcându-se la mănăstire, Pr. Ilarion a regretat că n-a putut respinge cum se cuvine blasfemiile Paşei, care martiriza şi masacra pe alţi creştini. In sfârşit, el a creut binecuvântarea stareţului să meargă la Salonic, la curtea Paşei. Acolo el a stat dinaintea Paşei şi i-a infruntat fără frică falsele invăţături: “Indrăzneşti să negi fecioria Maicii Domnului. Dar insuşi profetul vostru Mahomed a recunoscut că Iisus s-a născut fără sămânţă dintr-o Fecioară şi că taina naşterii lui Dumnezeu este mai presus de inţelegerea omenească. El este adevăratul Dumnezeu care s-a intrupat pentru mântuirea omului, ca să-l salveze pe omul căzut din cursele păcatului şi ale morţii!” Paşaa inceput să conteste, dar Sfântul Ilarion i-a zis: “Tu, fiu de părinţi creştini, te afli intr-o aşa campanie ucigaşă incât ai respins chemările conştiinţei la credinţa cea adevărată.” Paşa a râs şi a răspuns că este bucuros că ascăpat de “ridicola” credinţă ortodoxă. “Sunt indatorat celui care m-a răpit de la părinţi şi m-a vândut turcilor. L-am răsplătit mereu generos pentru fapta sa. Dacă credinţa ta este intr-adevăr adevărată, de ce ai căzut in mâinile năvălitorilor? De ce iubitul tău Dumnezeu te-a pedepsit astfel?”
“Ai inţeles totul greşit, Paşă,” i-a răspuns Sf. Ilarion. “Oare nu orice tată iubitor ia băţul când fiul se sălbăticeşte? Cu adevărat, el nu face aceasta din ură, ci din dragoste, dorind să-l salveze pe neştiutor din mari pericole. Iar când tatăl vede că fiul s-a indreptat, aruncă băţul in foc. Domnul a ingăduit aceste necazuri să cadă asupra noastră din cauza păcatelor noastre.Tu eşti un instrument in mâinile Domnului: când El o să vadă că ne-am indreptat purtările, pe  tine te va arunca in foc!”
Timp de trei zile SfântulI larion l-a infruntat astfel pe Paşă in palatul său, dorind să-l infurie aşa de tare incât să poruncească uciderea lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu