duminică, 5 martie 2017

Predică la Duminica Ortodoxiei(II)



        
        
Ceea ce este adevărat despre noi personal este adevărat şi despre bisericile noastre. Ele sunt numite de Hristos familii, comunităţi de creştini, un grup de oameni uniţi prin dragoste desăvârşită, prin dragoste jertfelnică, o dragoste care este, de fapt, dragostea lui Dumnezeu pentru noi. Biserica a fost numită, şi mai este încă, grupul de oameni  a cărui trăsătură distinctivă este întruparea dragostei lui Dumnezeu. Şi totuşi, ceea ce vedem în toate bisericile nu este miracolul dragostei divine.
          De la bun început , Biserica a fost construită după imaginea Statului – ierarhic, strict, formal. De aceea am dat greş şi nu suntem ceea ce erau primele comunităţi creştine. Tertulian scriind în apărarea creştinilor îi spunea Împăratului Romei: “ Când oamenii ne întâlnesc, se opresc şi  zic “Cum se iubesc aceştia unii pe alţii!” Dar noi nu suntem o comunitate despre care să se poată spune aşa. Şi trebuie să învăţăm să devenim ceea ce Dumnezeu a vrut pentru noi, o condiţie care odată a existat: să recreăm comunităţi, biserici, parohii, dioceze, patriarhate, întreaga Biserică, în aşa fel încât viaţa noastră reală să fie dragoste. Încă nu am învăţat aceasta.
          Şi astfel, când ţinem praznicul Triumfului Ortodoxiei, trebuie să ne reamintim că Dumnezeu a învins, că noi mărturisim adevărul, Adevărul lui Dumnezeu, El Însuşi întrupat şi revelat, şi că este o mare răspundere individuală şi colectivă, că nu trebuie să fim trădăm ceea ce mărturisim prin felul cum trăim. Un teolog vestic a spus că putem să proclamăm întregul adevăr al Ortodoxiei şi în acelaşi timp să-l profanăm prin felul în care trăim, arătând prin viaţa noastră că acestea sunt numai vorbe goale, nu o realitate sufletească. Trebuie să ne căim de acest păcat, să ne schimbăm, să devenim astfel de persoane încât oamenii, întâlnindu-ne, să-L vadă pe Dumnezeu, Adevărul lui Dumnezeu, Lumina lui Dumnezeu, dragostea lui Dumnezeu în noi. Atât timp cât nu vom împlini acestea, nu vom lua parte la Triumful Ortodoxiei. Dumnezeu a triumfat, dar pe noi ne-a pus responsabili pentru triumful Său în întreaga omenire.
          Deci, să învăţăm să trăim în acord cu Sfânta Evanghelie, care este Adevărul şi Viaţa, nu numai individual, ci şi colectiv şi să edificăm societăţi de creştini care să fie revelatoare ale Evangheliei, astfel încât lumea, uitându-se la ei să spună: “Haideţi să ne reformăm instituţiile, să ne remodelăm relaţiile, să înnoim tot ceea ce s-a învechit sau a pierit şi să devenim o nouă societate în care Legea lui Dumnezeu, Viaţa lui Dumnezeu, să poată prospera şi triumfa. Amin




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu