miercuri, 18 iunie 2014

Homo homini lupus



      Pasiunea pentru filmele documentare poate fi în mine o nevoie de a cunoaşte realitatea lumii în care trăim, eliberată de filtrul subiectiv al artei prin care o percepeam înainte. Documentarul, cu doza lui de subiectivism inerentă oricărei  creaţii spirituale omeneşti, te pune în faţa unor fapte pe care le poţi valoriza singur, făcând, la nevoie, abstracţie de punctul de vedere al autorului.
     

Atrasă de tema documentarului”Screamers”
genocidul, am fost la început intrigată, pentru că se întemeiază pe intervievarea membrilor unei formaţii de armeni americani,  „System of a down” (http://ro.wikipedia.org/wiki/System_of_a_Down).
     Ei şi-au propus să ia atitudine prin muzică împotriva genocidului cu toate formele şi manifestările lui, impresionaţi de istoria tragică a bunicilor şi străbunicilor lor lor din  Anatolia. Între anii 1915-1916, au fost deportaţi şi ucişi aproape 2 milioane de armeni de către guvernul Junilor turci aflat atunci la putere (informaţii mai multe la: http://www.gazetademaramures.ro/genocidul-armenilor-14945).
      Un „screamer”(metafora care dă titlul documentarului) este o persoană care, neavând alternativă în lupta împotriva răului, strigă din toate puterile, ca mulţimile să îl audă şi să ia atitudine împreună cu el: „Hei, mii de oameni sunt ucişi! Noi  toţi îi putem opri pe ucigaşi!”. Screamer-ii vor să sfâşie vălul ipocriziei care acoperă genocidul săvârşit asupra multor popoare, mai ales  în secolul al XX-lea pentru că este inacceptabil să rămâi pasiv.
       Una dintre personalităţile intervievate, Samantha Power, este uimită de răspunsul pe care mesajul acestei formaţii l-a primit de la publicul tânăr american în acest secol al neimplicării şi al indiferenţei. Din fericire, există întotdeauna upstander-i, persoane sau grupuri care iau atitudine deschisă, care dezvăluie şi condamnă atrocităţile comise, declară ea. Genocidul nu este o temă istorică, ci una care vizează viitorul, crede Aram Harmanian.
       Mă întreb cu spaimă dacă atitudinea aceasta a publicului mai contează pentru factorii politici, dacă se mai pot vindeca rănile acestui veac, moştenite de la generaţiile trecute, dacă societatea umană mai are vreo şansă de însănătoşire sau este supusă unei degradări continue până la autonimicire.
        Serj Tankian a avut prilejul să asculte istoria vieţii bunicului său, Stepan Haitaian, şi mărturiseşte că-i este greu să creadă că oamenii pot fi atât de cruzi cu semenii lor. Bunicul său de 96 de ani (în 2006)
şi-a pierdut tatăl şi fraţii în Ekere, un sat anatolian în care, îninte de 1915, trăiau aproximativ 5000 de armeni,  alături de 3000 de turci. Toţi bărbaţii din sat au fost legaţi cu lanţuri  de gât şi duşi către o destinaţie necunoscută, nemaifiind văzuţi de atunci. Când bunica lui a murit, autorităţile turce n-au permis să fie îngropată, ci doar să fie aruncată în râu: trupul său s-a încâlcit în ierburile de pe mal şi nu s-a scufundat până ce nu s-a desprins de cap. Copiii au fost batjocoriţi şi chinuiţi, apoi trimişi în orfelinate din afara Turciei. restul familiilor, femeile şi copiii, au fost deportate. Soldaţi turci şi curzi au luat totul din gospodărie, până şi fânul.
     Alt membru al formaţiei povesteşte că bunicul său patern a fost împuşcat în ascunzătoare. Tatăl său a cunoscut şi a transmis acest adevăr în familie. Dar cu cât timpul trece, cu atât mai puţine mărturii directe vor exista şi generaţiile viitoare nu vor mai avea nici un stimul afectiv care să le mişte inimile şi să-i smulgă din nepăsare. Cineva trebuie mereu să atragă atenţia asupra atrocităţilor şi să încerce imposibilor: stoparea lor!  Mulţi dintre supravieţuitorii holocaustului armean au rămas cu traume adânci, nu vor să-şi mai amintească prin ce au trect atunci. Ceea  ce au văzut i-a cutremurat: o mamă care a înnebunit când i-au fost ucişi cei doi fii, şirul de bărbaţi duşi ca vitele la tăiere spre abator, decapitarea părinţilor, violuri .

        Toţi simt că este datoria lor să menţină în memoria generaţiilor actuale ce s-a petrecut atunci în Anatolia, dar nu sunt naţionalişti sau extremişti, pentru că amintesc mereu de alte atrocităţi: holocaustul evreilor în al Doilea Război Mondial, evenimentele din Rwanda, Gulagul stalinist ş.a. Istoria oficială menţine minciuna sau trece sub tăcere ceea ce nu este politic corect. Nimeni nu vrea să supere Turcia, să strice relaţiile diplomatice de dragul adevărului. În Marea Britanie se păstrează  tăcerea la nivel oficial. În Statele Unite se fac presiuni asupra oficialităţilor, dar nu s-a obţinut nimic. Nu s-a făcut nimic atunci şi se face prea puţin acum pentru a condamna genocidul. Autorităţile americane ezită să folosească termenul „genocid”, se tem să ia acest şarpe de coadă, reprezentanţii se ascund în spatele cuvintelor, pentru că recunoscând genocidul ar trebui să facă ceva să-l împiedice! Ar trebui să nu-l mai practice! Se pare că masacrele, uciderile în masă, atrocităţile nu îi impresionează prea mult pe oamenii politici: interese  economice sau politice îi împiedică să ia atitudine.
        Şi poate că holocaustul evreilor nu s-ar fi petrecut dacă genocidul armenilor ar fi fost denunţat atunci, aşa cum spune un alt membru al formaţiei. Poate că s-ar fi pus capăt atrocităţilor dacă oamenii şi-ar fi ascultat mai mult conştiinţa. Poate că n-ar mai fi curs atâta sânge pe pământ dacă n-ar exista atâta indiferenţă sau atâta intoleranţă. N-ar mai fi fost crimele din Sarajevo şi Bosnia, n-ar mai fi acum conflictul din Ucraina, războiul civil între ortodocşii ucrainieni şi cei ruşi.
       „You don’t care how I feel” e laitmotivul dureros al uneia dintre melodiile formaţiei şi emblema lumii în care trăim.
       Totdeauna vor fi supravieţuitori ai unui genocid şi crimele nu vor putea fi ascunse, ceea ce va atrage mai multă violenţă, crede Samantha Power. Vor exista  mereu răzbunători,  dacă nu vor fi pedepsite astfel de crime prin justiţie.
        Vor persista mereu răni dacă nu se vor recunoaşte adevărurile atât de dureroase ale umanităţii. Ignoranţa ucide conştiinţa. Aşa cum turcii au încercat să nimicească populaţia armeană şi să deznaţionalizeze supravieţuitorii, aşa vor încerca şi alţii cu alte neamuri sau grupuri în viitor şi nu se va împotrivi poate nimeni - de frică, din nepăsare sau din interese meschine.
       Nu pot decât să fiu de acord cu Serj: „Toţi ar trebui să fim screamer-i” şi să recomand cunoscătorilor de limba engleză acest documentar.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu