luni, 16 iunie 2014

Psihologie şi culoare : gri vs. portocaliu



       În tinereţe îmi plăceau mult albastrul şi verdele, dar acum au devenit doar o amintire. Am trecut apoi printr-o perioadă îndelungată de negru, separare de lume şi revoltă împotriva ei, ca acum să observ că preferinţele mele s-au schimbat mult. De ceva timp, un an sau doi, mă obsedează griul, uneori asociat cu portocaliul. Mi-am dat seama de aceasta alegând culorile blogului. Am căutat apoi semnificaţiile psihologice ale acestora şi am înţeles că mi se potrivesc în împrejurările actuale. 
         O sursă (http://www.empower-yourself-with-color-psychology.com/color-gray.html) spune că griul este o culoare a detaşării, indeciziei şi compromisului, o culoare lipsită de emoţie, neutră, imparţială(probabil culoarea antidepresivelor !). Psihologic vorbind, este o culoare a compromisului şi a tranziţiei. Griul închis, cu cât e mai apropiat de negru, cu atât e mai dramatic şi mai misterios. Este convenţional, serios, solemn şi strict. Se asociază cu negarea de sine ( lepădarea de sine nereuşită !) şi cu autodisciplina.  Mai aproape de alb, griul devine luminos şi viu.  Lipsit de mişcare şi de emoţie, griul este solid şi stabil( probabil că reflectă năzuinţa mea cea mai puternică), induce calm şi eliberare dintr-o lume haotică. Culoarea gri caracterizează o persoană supusă, tăcută şi rezervată : aşa am în anii de mănăstire ! Griul nu stimulesză, nu dă energie şi nu reîntinereşte. E conservator şi chiar plictisitor(deşi n-am vrut să recunosc de la început, rutina vieţii de mănăstire începuse să mă plictisească, după 23 de ani la catedră, în mijlocul copiilor, mereu înconjurată de ceva sau cineva nou !) E o culoare deprimantă, deşi elegantă, dar nu strălucitoare.
        Cei care îl preferă se conformează regulilor, sunt oameni practici, pe care te poţi baza, sunt maturi şi responsabili(?). Ei nu vor fi niciodată leaderi, nici în centru atenţiei.

         Griul este culoarea care diminuează energia, dar este şi baza de la care poate porni ceva nou şi pozitiv.  Prea mult gri  aduce tristeţe şi depresie, tendinţa de însingurare şi izolare.

       Din altă sursă am aflat că griul este culoarea postului în creştinism, reprezintă pocăinţă şi plânsul. Dar este simbolul pesimismului, de la care nu rămâne decât un pas până la deznădejde.

           Slavă Domnului că la mine se asociază cu portocaliul !
         Această culoare radiază căldură şi optimism, combinând energia fizică a roşului cu bucuria galbenului. Dă forţă sufletească în vremuri grele. Ne ajută să  ne revenim de pe urma dezamăgirilor şi a disperării, ajută la recuperare în  vremuri de suferinţă. Din punct de vedere psihologic este optimistă, reîntinereşte spiritul. Mă simt mult atrasă de această culoare despre care se spune că n-ar trebui să lipsească din viaţa noastră cotidiană, pentru că induce o atitudine pozitivă faţă de viaţă, ne motivează şi ne ajută să privim la partea luminoasă a vieţii. ( Doamne, din câte căderi şi dezastre m-ai ridicat !). Portocaliul  e culoarea aventurii şi a riscului asumat : inspiră încredere şi independenţă. Îi caracterizează pe cei extrovertiţi şi neinhibaţi, cărora le place să se afişeze(vezi blogul actual!): se asociază cu bucuria de a comunica. Stimulează atât fizic cât şi psihic, îi face pe oameni să gândească şi să vorbească.

        Portocaliul ajută  în asimilarea ideilor noi, încurajează respectul de sine şi eliberează spiritul de limitele sale, dându-ne curajul de a fi noi înşine. Poate tocmai de acest curaj este vorba : de a fi eu însămi, prea puţin monahie, prea mult profesoară sau altceva, ce nu am descoperit încă. Îmi rămâne să găsesc acest curaj în viitor. Cu siguranţă îmi place să scriu, dar cine mai citeşte astăzi literatură, fie chiar şi memorialistică ? Mi-ar plăcea să traduc din engleză în română : am mai făcut-o, dar nu sunt profesionistă(chiar dacă am terminat română-engleză). Însă nimic nu este posibil până nu renunţ în inima mea la visul acela atât de înalt pe care l-a făurit personalitatea mea psihotică scindată.

        Conform preferinţei mele pentru gri se pare că resimt o nevoie adâncă de  echilibru  în viaţă, nevoia de a fi respectată pentru ceea ce sunt şi de a-mi găsi locul în această lume. Cât de departe sunt de idealul monahal întemeiat pe convingerea că eu sunt cea mai păcătoasă, singura pentru iad, pământ destinat să fie de toţi călcat în picioare şi să nu opună rezistenţă !






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu