marți, 5 februarie 2019

Icoana Maicii Domnului “Căutătoarea celor care pier”


Icoana Maicii Domnului “Căutătoarea celor care pier” este considerată de către poporul rus din vechime nu doar ca ajutătoarea celor pe moarte, ci şi a acelor suflete aflate in pericol de moarte spirituală.
Nu sunt mărturii viabile despre originea acestei icoane, dar sunt totuşi mai multe icoane cu acest nume, prin care Maica Domnului işi aratămila faţă de muribunzi.
Pe la mijlocul veacului al XVIII – lea, in satul Bor din provincia Kaluga, un sătean cucernic, Thedotus Obukhov,  s-a rătăcit prin furtuna de zăpadă in ziua Bobotezei. Calul extenuat s-a oprit chiar pe marginea unei râpe. Fără să incerce să  se salveze, Thedotus Obukhov a rămas in sanie şi a inceput să ingheţe.
In aceste momente cumplite, el s-a rugat din tot sufletul Impărătesei Cerurilor să-lajute şi a făgăduit ca, dacă va scăpa cu viaţă, să comande o icoană pictată “Căutătoarea celor care pier” şi să o doneze bisericii din sat. Maica Domnului i-a ascultat ruga şi l-a salvat in chip minunat. Un ţăran oarecare dintr-un sat apropiat a auzit o voce la fereastră zicând: “Ia-l!” El a ieşit afară şi l-avăzut pe Obukhov pe jumătate ingheţat in sania lui. Când şi-a revenit deplin, Obukhov imediat şi-a implinit făgăduinţa şi a comandat  o copie a icoanei din biserica “Sfântul Gheorghe” din oraşul Bolkhov, din provincia Orlov. De atunci, icoana Maicii Domnului “Căutătoarea celor care pier” s-a slăvit prin multe minuni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu