marți, 5 februarie 2019

Icoana Maicii Domnului “Salvatoarea de la Inec”


Icoana Siciliana a Maicii Domnului din Divnogorsk şi-a primit o parte a numelui de la locul unde a fost aşezată când s-a slăvit: mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului” din Divnogorsk, fostul district Ostrogozhsk al provinciei  Voronezh. Denumirea de “Siciliana” vine de la locul de origine, deoarece prin tradiţie această icoană a fost adusă din Sicilia de către doi cuvioşi monahi, Xenofon şi Ioasaf.  Se spune că aceşti sfinţi erau ortodocşi, de origine greacă, şi că n-ar fi sosit acolo mai inainte de sfârşitul secolului al XV-lea. Xenofon şi Ioasaf au intemeiat o mănăstire intr-un loc pitoresc, mai sus de Râul Don, la confluenţa cu râul Tikha Sosna.Locula fost numit “Inălţimile minunate” de cei uimiţi de formele coloanelor de cretă de printre dealuri.
Se spune că Xenofon şi Ioasaf trăiau intr-o peşteră(in care s-a construit apoi biserica Sf. Ioan Botezătorul) şi că ei au săpat prima biserică in calcarul unei coloane, in care au pus icoana Maicii Domnului Siciliana pe care o aduseseră cu ei.
Pe această icoană Maica Domnului este reprezentată stând pe nori. In mâna dreaptă ţine un crin alb inflorit şi cu mâna stângă ţine Pruncul Sfânt, Care stă in picioare pe genunchii Ei. Mântuitorul ţine un crin alb in mâna stângă. In jurul feţei Maicii Domnului sunt opt ingeri. Cei doi de jos stau in genunchi, cu mâinile ridicate la rugăciune. Deasupra capului Născătoarei de Dumnezeu este Duhul Sfânt reprezentat ca un porumbel.
Un cult deosebital acestei icoane a inceput in 1831, anul in care a bântuit holera. La Korotoyak, la 7-8 verste de mănăstire, Preasfânta Fecioară, aşa cum este reprezentată in icoana din Divnogorsk, s-a arătat in vis unei bătrâne, Ekaterina Kolomenska. Maica Domnului a poruncit ca icoana Ei să fie adusă şi să se slujească o moliftă dinaintea ei. Icoana făcătoarede minuni a fost adusă in sat şi după slujbă holera  a incetat. Prin mijlocirea Maicii Domnului şi oraşul Ostrogozhsk a fost salvat de holeră.
Conform tradiţiei, prăznuirea icoanei pe 5 februarie a fost stabilită de către intemeietorii mănăstirii, Xenofon şi Ioasaf.


The Divnogorsk-Sicilian Icon of the Mother of God received the first part of its title from where it was enshrined when it was glorified: the Dormition monastery of Divnogorsk, in the former Ostrogozhsk district in Voronezh governance. Its title of “Sicilian” comes from its place of origin, since by tradition this icon at Diva (i.e. “Wondrous Heights”) was brought from Sicily by the pious monastic Elders Xenophon and Joasaph. They suggest that these saints were Orthodox Greeks by birth, and that they had arrived there not earlier than the end of the fifteenth century. Xenophon and Joasaph founded a monastery at a scenic spot above the River Don, near the confluence of the River Tikha Sosna [Quiet Pine River]. The place was called Wondrous Heights by those struck by the form of the chalk columns throughout the hills.


 Read more
 https://oca.org/saints/lives/2019/02/05/100439-icon-of-the-mother-of-god-the-rescuer-of-the-drowning



https://www.freeimages.com/premium/divnogorsky-sacred-uspensky-man-s-monastery-in-the-summer-548236

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu